октомври 16, 2023

НЕДЕЛА НА БОРБА ПРОТИВ ШЕЌЕРНА БОЛЕСТ

Црвен крст Охрид во периодот од 10-16ти октомври 2023 год. традиционално ја одбележува Неделата на борба против шеќерна болест која има за цел подигнување на свеста на населението, за тоа што претставува дијабетот, колку е застапен во светот и превенција од појава на шеќерна болест преку промовирање на здрави животни навики.
 
По тој повод, денес, 16.10.2023 др.Соња Стурлакова Димовска одржа едукативно предавање на корисниците и волонтери од Програмата – Грижа за стари лица -“Најди време” а овогодинешното тема беше ‘‘Здрави животни навики во превенција на дијабетес”, со цел подигање на свеста за превенција и навремено дијагностицирање на дијабетот кај постарата популација.
 
На предавањето присутните покрај што се запознаа со ризиците и факторите кои доведуваат до појавата на болеста можеа да добијат и совети во однос на измерената количина на шеќер во крвта по претходно мерење од др. Соња заедно со волонтери од Клубот на млади при Црвен крст Охрид. На предавањето беше спроведено и анкетно истражување анкета за дијабетот и животните навики помеѓу учесниците.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Можно е да е слика од 4 луѓе, телевизија, на затворено и текст
Можно е да е слика од 2 луѓе и текст
Можно е да е слика од 2 луѓе
Можно е да е слика од 3 луѓе, амбулантно возило, болница и текст
Можно е да е слика од 4 луѓе, амбулантно возило и болница
Можно е да е слика од 1 лице, болница и текст
Можно е да е слика од 5 луѓе, лавабо, лизгачка врата и на затворено
Можно е да е слика од 6 луѓе
Можно е да е слика од 5 луѓе, луѓе студираат и лизгачка врата
Можно е да е слика од 4 луѓе, луѓе студираат, пегла за облека и болница
Можно е да е слика од 3 луѓе, амбулантно возило, болница и текст
Можно е да е слика од 3 луѓе, болница и текст
 
Можно е да е слика од 6 луѓе и лавабо
 
< врати се назад