септември 21, 2022

Меѓународен ден на мирот

Меѓународниот ден на мирот, е празник одобрен од Обединети нации, кој се одбележува секоја година на 21 септември. Тој е посветен на мирот во светот, и особено на отсуството на војна и насилство, што може да биде резултат на привремен прекин на огнот во борбена зона за пристап до хуманитарна помош.

Денот за прв пат бил прославен во 1981 година и го одбележуваат многу нации, политички групи, воени групи и луѓе.

 

< врати се назад