февруари 28, 2022

Нова специјализирана опрема за хеликоптерско спасување

По воспоставувањето на соработката со армискиот воздухопловен ВИНГ и реализацијата на интензивните заеднички тренинзи минатата година, ја увидовме потребата од специјализирана опрема за хеликоптерско спасување, која поседува високи перформанси за безбедност, но и поедноставување на ваквите операции.

Станува збор за специјализирани мултифункционални носилки и средства за имобилизација, кои првенствено се наменети за хеликоптерско спасување, но може да се користат и во случаи за спасување од технички комплексен терен, каде тежината и издржливоста на опремата имаат клучно значење за ефикасноста и брзината на операциите.

Опремата е од реномираниот италијански бренд КОНГ, кој претставува лидер во светот на иновативните технологии за усовршување на опрема за спасување и истата ги исполнува највисоките критериуми за безбедност. Набавена е во рамки на проектот „Нови можности за безбеден зимски авантуристички туризам“, финансиран од ЕУ, во рамки на ИПА програмата за прекугранична соработка со Албанија. Благодарение на оваа опрема, како и соработката со хеликоптерските единици од армијата и полицијата, во иднина ќе можеме ефикасно да делуваме во прекуграничниот регион, но и пошироко, во случаи на комплексни операции за спасување каде брзината и квалитетот на укажаната помош се од клучно значење за спасување на човечки животи.

Сетот се состои од мултифункциско носило KONG-LECO 2,наменето за транспорт на повредени во сите услови на технички терен (стрмни патеки, тесни премини, вертикални карпи и сл.). Истото е опремено со систем за подигање со хеликоптер, како и со систем за брзо и лесно фиксирање во хеликоптерот. Ова носило, овозможува лесен транспорт на повредени, од местото на несреќата до место погодно за слетување на хеликоптерот, но и негово прикачување и подигање од хеликоптер со помош на хеликоптерско витло.

За најкомплексните хеликоптерски интервенции, во сетот е вклучен и HELIRESCUE KIT – EVEREST, опремен со заштитна вреќа, која го штити повредениот од надворешни влијанија (студ, ветер, дожд, снег и сл.), систем за лесно прикачување на хеликоптерско витло, како и специјална спинална даска за имобилизација изработена од карбон, што значително ја намалува тежината на ова носило и овозможува непречено ренгенско снимање на повредените.

Во рамки на сетот, вклучен е и вакуум душек за имобилизација, без кој не може да се замисли ниту една операција за спасување на планина, но овој пат станува збор за најсовремен, ултра лесен вакуум душек, кој е најмалку два пати полесен од своите конкуренти и адаптиран за брза и лесна монтажа на носилките LECO и EVEREST.

За лесно и безбедно подигање на повредени со хеликоптерско витло, сетот е опремен со систем за спречување на ротациите кои ги предизвикува потисокот на хеликоптерот. Системот е прилагоден за лесна монтажа на носилките LECO и EVEREST, како и со сигурносни елементи за брзо откачување во случај на несакани ситуации.

 

 

 

 

< врати се назад