февруари 24, 2024

Недела на борба против срцевосадови заболувања

Црвен крст Охрид по насоките на националното друштво во периодот од 21-28 февруари 2024 г. ќе ја одбележи Неделата на борба против срцевосадови заболувања со мотото: “Здрави животни навики во борба против срцевосадови заболувања”.
Болестите на срцето и крвните садови се водечка причина за смрт во нашата држава. Според СЗО, 17,5 милиони луѓе умираат од срцевосадови заболувања секоја година, од кои 7,3 милиони од коронарна срцева болест, а 6,2 милиони од инфаркт. Според податоците на Институтот за јавно здравје повеќе од 57% од сите смртни случаи во нашата земја се последица на оваа група на болести.
По повод одбележување на Неделата на борба против срцевосадови заболувања, општинските организации на Црвен крст и Црвен крст на град Скопје ќе организираат едукативни предавања и трибини, мерење на крвен притисок како и споделување на објави на социјалните мрежи со цел подигање на јавната свест за важноста од превенција и навремно дијагностицирање на овие болести.
May be an image of heart and text that says "upBeH KpcT Ha peny6лиKa ceBepHa maKeAoHиja Kryqii Kuq Republikes Maqedonise Veriut Red Cross of the Republic of North Macedonia 21 28.02.2024 HeAeлa Ha 6op6a npoTиB cpueBocaAoBи 3a6oлyBaHa JAVAE LUFTES KUNDER SEMUNDJEVE KARDIOVASKULARE WEEK FOR FIGHT AGAINST CARDIOVASCULAR DISEASES 3ApaBи жиBoTHи HaBиKи Bo 6op6a npoTиB cpueBocaAoBи 3a6oлyBaHa Zakonet jetesës sẽ shändetshme në luftën kundër sëmundjeve kardiovaskulare Healthy living habits in combating cardiovascular diseases"
 
 
 
 
< врати се назад